Energieffektivisera – 10 åtgärder som hjälper dig att använda mindre el

Genom att energieffektivisera kan du sänka din elförbrukning och dina elkostnader.

Här listar vi 10 åtgärder som är både enkla och gratis att genomföra. Utöver dessa finns många investeringar man kan göra som sänker elförbrukningen och återbetalar sig själva över tid.

1. Värm inte mer än nödväning

Att värma inomhusluften förbrukar mycket energi. En grads sänkning av inomhustemperaturen minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för element eller värmeutblås, att element och utblås är rena från damm och att elementventilerna och termostaterna fungerar som de ska. Observera att dessa åtgärder endast sänker dina elkostnader om du har eluppvärmning, det vill säga om du har en värmepump, direktverkande eller vattenburen eluppvärmning. Om du har en annan typ av uppvärmning (fjärrvärme, pellets, ved eller liknande) så påverkar inte dessa åtgärder dina elkostnader, men de påverkar dina övriga energikostnader.

2. Spara på vattnet

Att värma vatten förbrukar mycket energi. Halverar du tiden du spolar varmvatten så halverar du också energiförbrukningen. Se också till att dina dusch- och kranmunstycken är vattenbesparande. Ett modernt snålspolande kranmunstycke har ett vattenflöde på 1–2 liter per minut, och ett snålspolande duschmunstycke 5–7 liter per minut. Observera att dessa åtgärder endast sänker dina elkostnader om ditt vatten värms med el, det vill säga om du har en elektrisk varmvattenberedare eller värmepumpsberedare. Om du har en annan typ av uppvärmning (fjärrvärme, pellets, ved eller liknande) så påverkar inte dessa åtgärder dina elkostnader, men de påverkar dina övriga energikostnader.

3. Se upp med komfortvärmen

Elektrisk golvvärme, elektriska handdukstorkar, värmefläktar, eluppvärmda badtunnor och liknande eldriven uppvärmning förbrukar stora mängder energi. Om du måste använda dem, begränsa användningen till tidpunkter då de verkligen kommer till nytta. Golvvärme i badrum kan till exempel programmeras till att endast vara på under morgon- och kvällstimmar när man nyttjar badrummet.

4. Belys smart och effektivt

Släck lampor i rum du inte är i. Välj lagom ljusstarka lampor och byt till moderna LED-lampor med ett högt ljusutbyte (mäts i lumen per watt), särskilt där behovet av belysning är som störst. LED-tekniken utvecklas hela tiden, och en modern LED-lampa använder ungefär en tiondel så mycket energi som en glödlampa och en sjundedel så mycket som en halogenlampa. En energieffektiv LED-lampa har ett ljusutbyte på minst 120 lumen/watt (år 2022).

5. Diska smart och effektivt

Diska i diskmaskin i stället för att handdiska och undvik att spola av disken före. Fyll diskmaskinen ordentligt och välj Eco-programmet. Att diska för hand förbrukar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

6. Tvätta smart och effektivt

Fyll tvättmaskinen ordentligt och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Välj eco-programmet så får du både låg energianvändning och ren tvätt.

7. Undvik torktumlaren

Torktumlare använder väldigt mycket energi, två till tre gånger mer än tvättmaskiner. Att hängtorka kläder både sparar energi och sliter mindre på kläderna.

8. Kyl maten rätt och under din kyl och frys

ju kallare du har i din kyl och frys och ju varmare det är runtom dem, desto mer energi drar de. Ett bra riktmärke är att ha +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Det ger både bra matförvaring och låg energianvändning. Frosta av frysen när det bildats is och håll baksidan av kylen och frysen fria från damm. Se också till att det finns plats för luft att flöda bakom och ovanför kylen och frysen i enlighet med tillverkarens instruktioner. En kyl eller frys som inte kan kyla av sig effektivt drar betydligt mer energi och håller inte lika länge.

9. Vädra smart

Om du behöver vädra så öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden. Om du känner ett behov av att vädra ofta, säkerställ att din ventilation fungerar som den ska. Passa också på att undersök om den har värmeåtervinning (så kallad FTX). Har den inte det så kan du spara stora mängder energi på att byta.

10. Undvik standby och inaktiva laddare

Stäng av apparaterna helt när du inte använder dem och dra ur laddare när de inte används. Det minskar både energiförbrukningen och risken för brand.

Här kan du läsa mer om hur du kan sänka dina elkostnader genom att byta till timprisavtal.

Fler råd om att bli mer energieffektiv

I Energimyndighetens Husguide får du fler råd om hur du energieffektiviserar ditt hem. Där finns också en lista med exempel på hur mycket olika energieffektiviseringsåtgärder kan spara. Energimyndigheten genomför också tester av olika energirelaterade produkter, tillhandahåller information om olika produkters energimärkning och den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Läs mer på Energimyndighetens webbplats, här nedan har vi samlat några relevanta länkar.

Missa inte Ei:s information om nyttan med att flytta och minska din elanvändning på Ei:s webbplats Länk till annan webbplats.